Sain Sly29 kierroksen Salaiseltaleivontaystävältäni Heidiltä ohjeen terveelliseen jyväleipään. Vaikka eilen leivoinkin rieskaa "omasta päästä" päätin tänään tehdä oikein ohjeen mukkaan, tai ainakin melkein. Saan viikonloppuna ystäviä vierailulle, ja heitä hellin omatekoisella terveellisellä jyväleivällä.

Ohje on kahdelle leivälle

 

  • 3 dl vettä
  • 1 tlk viiliä (200 g)
  • 50 g hiivaa
  • 2-3 tl suolaa
  • 2 rkl fariinisokeria
  • 30 g öljyä
  • noin 5 dl kypsiä Myllyn Paras Esikypsytettyjä Kokonaisia tai RikottujaOhrasuurimoita
  • 4 dl Myllyn Paras Ruisjauhoja (n. 240 g)
  • oin 9 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja (n. 600 g)
  • Keitä suurimot pakkauksen ohjeen mukaan väljässä vedessä. Lämmitä vesi ja viili kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää suola, sokeri, kypsät jyvät sekä jauhoja.

    Alusta löysähkö taikina hyvin. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.

    Leivo taikinasta leipiä. Kohota kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele leivät. Paista leipiä 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 minuuttia kauniin ruskeiksi.

    VINKKI: Keitä suurimoita kerralla reilumpi määrä ja käytä kypsiä suurimoita esim. salaatteihin tai viilin / jogurtin kanssa (myslin tapaan).

    Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras OyKuva0331.jpg

Muutoin tein aivan ohjeen mukaan, mutta jauhoja laitoin vähemmän koska tein vuokaleipiä ja lisäsin n1,5 dl salaattimix sekoituksesta siemeniä, pähkinät popsin suoraan suuhun- Tulipa taas herkullista, näitä on pakko maistaa lämpöisinä, niin että voi sulaa viipaleelle.

Kuva0332.jpg 

http://www.makuja.fi/reseptit/terveellinen-jyvaleipa/