Toukokuun viimeistä viikkoa vietetään, Keltaisessa puutalossa raparperit venähtivät yllättäen ja aloittelivat kukintaansa. Tänä keväänä en meinaa pysyä ollenkaan mukana tässä kevään kulussa. Aivot eivät meinaa ymmärtää että kesäkuu on jo ovella.

Salainenleivontaystäväni lähetti toukokuun paketissaan lehtiä ja päätin kokeilla raparperipitkoa, ja  nyt sen olen sitten saanut tehtyä. 

Koko leivonta "urakka" aloitettiin raparperihillokkeen tekemisellä, tässä se porisee, paistinpannulla.

Kuva0523.jpg

Tavoitteena oli keittää tämä kokoon, lisäsin kuitenkin hillokkeeseen hyytelösokeria, kun oli valmis, jäi aika löysäksi. Mausteeksi laitoin vanilijaa ja kanelia, ihan maukasta tuli.

Kuva0524.jpg

Pullataikina kohoaa hämärissä olosuhteissa :) kuva aika sumuinen.

Tässä nämä minun tekemät pitkot kohoamassa , no toivottavasti maku on parempi kuin tuo ulkomuoto.

Kuva0528.jpg

Kuva0531.jpg

Uunista ulos! Huumaava tuoksu on täyttänyt Keltaisen puutalon!

Raparpeipitkon ohje

2,5 dlmaitoa
25 ghiivaa
1 tlkardemummaa
ripaussuolaa
1 dlsokeria
1kananmuna
noin 7 dlvehnäjauhoja
75 gvoita tai margariinia
2 dlraparperihilloa
1kanamuna
0,5 dlraesokeria
valmista sokerikuorrutetta
tomusokeria

Raparperipitko on kevään kahvipöytien suosikkipitko, jonka täytteessä maistuu kirpakka raparperi. Ohjeella leivot kaksi raparperipitkoa.

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon mausteet, sokeri, muna ja osa jauhoista. Vatkaa huolella hetki. Lisää jauhoja ja pehmeä rasva, ja alusta taikinaksi. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksin- kertaiseksi.

2. Kauli kohonnut pullataikina jauhotetulla leivinpöydällä suorakaiteenmuotoiseksi ohueksi levyksi ja levitä sille raparperihillo. Kääri tiukaksi kääröksi ja leikkaa rulla kahteen osaan. Nosta rullat leivinpaperoidulle pellille saumapuoli alaspäin.

3. Leikkaa rulliin saksilla noin 1,5 cm:n suikaleita melkein pohjaan asti ja taittele suikaleet vuorotellen vasemmalle, keskelle ja oikealle. Anna pitkojen kohota peitettynä noin puoli tuntia.

4. Voitele pitkot munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200-asteisessa uunissa alatasolla 20-25 minuuttia.

5. Anna pitkojen jäähtyä. Koristele valmiilla sokerikuorrutteella ja tomusokerilla.

http://kotiliesi.fi/ruoka/reseptit/raparperipitko

 Kokeilin myös Raparperipaistosta jossa käytin tosi kätevänkokoista Saga kokkausarkkia.

Saga sponsoripaketti osui arvonnassa minulle edellisellä kierroksella.

http://onni2209.vuodatus.net/lue/2015/04/sly30-ekstraa

Kuva0525.jpg

Raparperipaistoksessa on Laitilan proegg n. 200g valkuaista ja kookosjauhoja 4 rkl, raparperia ja 2 kananmunaa sekoitettuna kookosmaitoon. Makeutukseksi hiukan steviaa. ja uuniin- 175 asteiseen , n. 30 min.

Kuva0527.jpg

Valmiista ei olekkaan kuvaa, ainakaan vielä :)

http://www.laitilankanatarha.fi/laitilan-proegg-valkuainen