Ketaisessa puutalossa valmistuu vesikefiiriä.
Noin kuukausi sitten sain vesikefiirin siemeniä postissa ja tietysti ohjeen mukana.
Perusohje vesikefiirille
15 ml luomusokeria, kefiiri pitää käsittelemättömistä sokereista, joiss on jäljellä mineraaleja
2,5 dl huoneen lämpöistä vettä (klooriton
15 ml kefiirin siementä (ei liity mitenkään viljoihin)
Luomu kuivahedelmää (rusina,taateli,aprikoosi, viikuna) Luomua koska kefiiri on elävä oranismi ja kuoleesäilöntäaineisiin.
1litraan noin 3 aprikoosia tai kourallinen rusinoita.
kuva lainattu http://kg-lehti.fi/jutut/varo-kuivattujen-hedelmien-piilosokereita/
1. Liuota sokeri veteen lasipurkissa ( älä käytä muovista tai metallista välineitä/astiaa)
Kefiiri kasvaa paremmin raakasokerilla kuin tavallisella valkoisella sokerilla. Itse olen käyttänyt puolet luomu ruokosokeria ja puolet luomu kookossokeria.
2. Lisää kefiirin siemenet huoneen lämpöiseen veteen. Kefiiri kuolee kuumaan veteen. suojele kefiirin siementä myös pesuaineilta ja säilöntäaineilta, huutele astiat siis hyvin.
3. Suojaa lasipurkinkansi talouspaperilla ja kumilenksulla.
4. Anna kefiirin fermentoitua n. 24-48 tuntia huoneenlämmössä valolta suojattuna. Pinnalle voi tulla pieniä kuplia ja vaahtoa varsinkin jos käytät kuivattuja hedelmiä.
5. 1. fermention jälkeen ota pinnalle nousseet hedelmät pois astiasta. Siivilöi muovisiivilällä kefiirin siemenet. Toista siemenien kanssa kohdasta 1.
6. Fermentoituneen juoman voit pullottaa lasipulloon ja laittaa kylmään janauttia sellaisenaan. Itse teen aina 2. fermentoinnin.
7-. Pullotan Kefiirjuoman patenttikorkkisiin pulloihin. Lisään esim sitruunan mehua ja pari rusinaa. Laitan fermentoitumaan 24 tunniksi kaappiin. Näin vesikefiiriin tulee kuplia ja on mukavan tutntuista juoda .)
Makuvaithtoehtoja on rajattomasti, omenamehua, appelsiinimehua, raparperinvarsia, kuusenkerkkiä , mustaherukan lehtiä ja itse juuri kokeilin mintun lehtiä.
Marjoja ja mehuja ei suositella laitettavaksi yhtä aikaa kefiirin siementen kanssa, kefiiri saattaa lopulta kuolla.
Eli vasta 1,. fermntaatiossa valmistuneeseen juomaan lisätään marjoja yms. ja annetaan fermentoitua uudelleen 24 tuntia.
Jos kefiirin siemenistä on ylituotantoa tai haluat pitää taukoa valmistamisessa, voi kefiirin siemenen laittaa lepäämään jääkaappiin. Tee sille normaali vesi-sokeri seos ja lasipurkissa kannella suojattuna jääkaappiin. Kefiiri pärjää näin viikon jopa kaksi - kun otat sen uudelleen käyttöön voi se ensi alkuun hiukan hitailla.
Tässä muutaman blogin ohje linkkeineen:)
Perusohje kefiirisimalle
1 dl kefiirinsiementä (ei haittaa vaikka on enemmän-valmistuu ärhäkämmin)
1 l vettä
1/2 dl tummaa (esim. intiaani)sokeria
2 rkl luomurusinoita tai 3 luomuaprikoosia (suosin aprikoosia, ne on helpompi noukkia pois lopputuloksesta)
2 viipaletta luomusitruunaa
Kaikki ainekset laitetaan lasikannuun ja peitetään kevyesti. Nyt banaanikärpästen riehuessa valtoimina parvina olen päätynyt peittämään kannun foliolla. Seoksen annetaan olla huoneenlämmössä 1-2 vrk, jonka jälkeen siitä noukitaan sitruunat ja kuivahedelmät pois ja siivilöidään kefiirirakeet talteen.
Juoma on tässä vaiheessa jo juotavaa, mutta itse tykkään poreilevasta juomasta ja jatko menee näin: Pullotan siivilöidyn simajuoman ja lisään teelusikallisen sokeria. Korkki tiukasti kiinni ja jatkokehittymään ja poreita keräämään vielä 1-2 vrk. Sitten jääkaappiin jäähtymään. Sihahtaa mukavasti avatessa ja maistuu meille Vekaraa myöten.
http://veikeaverso.blogspot.fi/2014/09/vesikefiiri-innostus.html
Vesikefiiri Ginger ale
Kommentit