Torstaihan on tunnetusti toivoa täynnä, ja minäkin toipumassa kuumeesta, niinpä keltaisen puutalon keittiönkin täytti tuoksu, joka oli kuin lupaus jostain makeasta, ja niinhän se olikin. Eikä vain pelkkä lupaus :)
Tässä tapauksessa voidaan sanoa, että kommelusten kautta voittoon.
Ajatuksena oli että leivon parini lähettämällä ohjeella Omena-toscapiirakan. Kaiken piti olla valmiina ja tarvikkeet hankittuna.
tässäpä ohje:
Omena-toscapiirakka
Pohja:
3 munaa
2,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl omenamehua
100g voisulaa
3 vihreää omenaa
Toscakuorrutus
1,5 pussia mantelilastuja
1,5 dl sokeria
140g voita
1,5 dl kermaa
1rkl fariinisokeria
Pese omenat huolella ja poista siemenkodat, viipaloi 3-5 mm paksuiksi siivuiksi.Leivinpaperoi syväuunipelti ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Vatkaa muna ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne vuorotellen nesteiden kanssa munavaahtoon.
Kaada taikina pellille ja asettele omena viipaleet taikinan päälle. Paista uunin keskitasollla 25-30 minuutin ajan.
Valmista toscakuorrutus kun paistoaikaa on jäljellä 15 min.
Mittaa kattilaan kaikki ainekset ja kiehuttele miedolla lämmöllä10-12 minuutin ajan välillä sekoitellen. Seos muuttuu kullanruskean väriseksi ja paksuuntuu.
Kun pohjan paistoaika on kulunut, kaada toscakuorrutus omenapohjan päälle tasaisesti, levitä lusikalla tarvittaessa.
Nosta uunin lämpö 225 asteeseen ja paista piirakkaa vielä 6-8 minuutin ajan, kunnes kuorrutus on saanut väriä. Leikkaa täysin jäähtyneenä terävällä veitsellä.
Jos joku nyt oikein tarkkaan katsoo, niin mantelilastujahan tuossa toscapiirakassa ei ole... vaan kaurahiutaleita.
Kaiken piti tosiaankin olla kohdillaan ja piirakkakin oli uunissa. Kuorrutusta aloin sitten tekemään ja voiha kehnä, mantelijauhoja vain löytyy. Keltaisen puutalon leivontakaapissa on vain mantelijauhoja. Ensin mietin että pähkinöitä murskaan siihen täytteeseen, mutta jotenkin ei oikein iskenyt. Aloitin kuitenkin kuorrutuksen tekemisen aivan ohjeen mukaan, ja laitoin mantelijauhot lastujen sijaan. Levitin kuorrutteen piirakan päälle ja ripottelin kaurahiutaleita pinnalle. Sekoittelin ne hyvin kuorrutteen sekaan ja laitoin uuniin. Ihan hyvältä näyttää :D
Olisihan se pitänyt jäähdyttää, mutta onnistuihan tuo leikkaaminen näinkin.
Ja kuorrutekin maistuu ihan toscakuorrutteelle.
Kommentit