Syystuuli pyyhkii keltaisen puutalon pihamaata ja kuljettaa vielä keltaisia lehtiä sinne tänne. Huomiseksi on luvattu jo kylmempää ja kenties luntakin, viimehetken puuhailut vielä pihalla ja talvi saa tulla.

Tänään on erityinen päivä, koirapoika Elmo täyttää jo 5 vuotta ja jotain on leivottava koska keltaisessa puutalossa on syntymäpäivät :D 

Sly36 kierroksen lokakuun teemana on Kurpitsa. Pihatöiden jälkeen ajattelin tehdä Kurpitsapiiraan parini lähettämällä ohjeella.

IMG_20161024_095601.jpg

Ohjeen talvikurpitsan tilalle valitsin makean myskikurpitsan.

IMG_20161024_095730.jpg

Kaunista!

IMG_20161024_124424.jpg

Annetaan vielä levätä :D

Tässä ohje-

Kurpitsapiiras

1/2 kg talvikurpitsa, punnittu kuorineen.

Pohja: 150g kylmää voita

3 1/2 dl vehnäjauhoja

1 rkl sokeria

ripaus suolaa

( 1 rkl kylmää vettä)

 

Täyte:

5 dl kurpitsasosetta

2 dl kuohukermaa

2 rkl tummaa rommia

1 1/2 dl fariinisokeria

1 tl vaniljasokeria

3 munaa

1 1/2 tl kanelia

1 tl jauhettua inkivääriä

hyppysellinen jauhettua neilikkaa

1/2 tl suolaa

Päälle:

1 dl kevyesti rouhittuja pekaanipähkinöitä

1/2 dl fariinisokeria

50 g voita

 

Valmista ensin kurpitsasose. Leikkaa kurpitsa isoiksi lohkoiksi kuorineen. Poista siemenet. Paahda lohkoja 175-asteisessa uunissa 40-60 minuuttia.

Koverra lusikalla liha irti kuorista ja soseuta sauvasekoittimella. Mittaa täytettä varten 5 dl sosetta.

Valmista pohja leikkaamalla voi pieniksi kuutioiksi. Sekoita jauhot, suola ja sokeri ja nypi voi nopeasti jauhojen joukkoon. Lisää vettä vähän tarvittaessa.

Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Voit käyttää myös irtopohjavuokaa. Hyvin matala piirakka vuoka ei käy, sillä täytettä on n. litra.

Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Käytä piiraspainoa, jotta reunat eivät valu alas ;aseta leivinpaperi pohjan päälle tiiviisti ja sen päälle esimerkiksi herneitä, linssejä, riisiä tai suolaa.

Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset. Kaada täyte pohjalle ja laita piiras takaisin uuniin.

Piiraan paistuessa valmista päällinen. Rouhi pekaanipähkinät kevyesti ja lisää kasariin pähkinät, voi ja friinisokeri. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes voi alkaa tiristä ja sokeri muuttuu paahteisen ruskeaksi.

Kun piiras on paistuntu noin 40 minuuttia, levitä pähkinäseos täytteen päälle ja paista vielä 15 minuuttia.

Anna jäähtyä tai levätä jääkaapissä yön yli. Tarjoile sellaisenaan tai vanilijajäätelön tai kermavaahdon kanssa.

IMG_20161025_141610.jpg

Herkullista vanilijakastikkeenkin kanssa <3