IMG_20190512_171856.jpg

Äitienpäivää vietetään toukokuun toisena sunnuntaina. Tällä kertaa keltaisen puutalon äitienpäivä erottui aikaisemmista. Kahdella lapsenlapsista on todettu maito- ja muna-allergia.

IMG_20190512_171951.jpg

Tämä aiheutti hiukan päänvaivaa keltaisen puutalon emännälle.  Mutta niinkuin aina, netistä löytää vaikka mitä, ajatelkaahan entisaikojen äitejä ja mummeja jotka etsivät tietoa aika toisella tavalla. Käytiin kirjastossa ja kyseltiin tuttavilta, josko sopivaa ja hyväksi  havaittua ohjetta löytyisi jostain esiliinan taskusta.

IMG_20190511_121407.jpg

Munaton ja maidoton täytekakkupohja

yhteen n. 20 cm irtopohjavuokaan

Aineet:

4 dl vehnäjauhoja

2.25 dl sokeria

1 dl perunajauhoja

0.75 tl suolaa

1.25 tl leivinjauhetta

0.75 tl ruokasoodaa

1 tl vaniljasokeria

1 rkl (omenaviini)etikkaa (EI kuitenkaan väkiviinietikkaa)

1 dl rapsi- tai rypsiöljyä

3 dl vettä

Ohje:

Sekoita pohjan kuivat aineet sekaisin. Lisää joukkoon vesi, öljy ja etikka.

sekoita nopeassti sekaisin. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat keskenään.

Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan.

Paista 160 asteisessa uunissa n, 35 min. tai kunnes pohja on kypsä. Minulla kypsäksi paistaminen vei n. 55 min. Liekö vika uunissa. Kokeile kypsyys tikulla. Kun tikkuun ei tartu raakaa taikinaa, on pohja kypsä.

Anna jäähtyä muutama minuutti ja poista vuoan reuna osa. Jäähdytä pohja kokonaan hyvin peitettynä. 

Leikkaa pohja kolmeen osaan. Pohja on kostea, eli kostutusta ei tarvita. 

IMG_20190512_104017.jpg

Väleihin laitoin mansikkahilloa ja tuoreita mansikoita pilkottuna ja näiden päälle vielä vispautuvaa kaurakermaa vahdotettuna.  Tällä vaahdolla pintasin myös kakun ohuelti.

Päälle vispasin kaurakermaa, johon lisäsin maustemitallisen viinikiveä. Näin saa napakkaa pursotuskermaa, ja purostuskuviot myös kestävät kauniina, eivätkä lähde valumaan. Kruunuksi kakku sai mansikoita.

IMG_20190512_103957.jpg