Äidinkielen 3. kurssilla, Kirjallisuuden keinoja ja tulkintaa, tehdään analyysejä ja arvosteluja, kirjoitetaanpa runokin. Tässä tämä minun novellianalyysi kaikessa raadollisuudessaan. Analyysi on vaikea laji, minulle ainakin. Tässäkin tehtävässä minun oli vaikea pysyä rajatussa sanamäärässä, Tätä kirjoisusta on kutistettu, rajattu ja kirjoitettu uudestaan aika monta kertaa.

 

rice-pudding-480823_960_720.jpg

Mistä joulupuurosi manteli on peräisin

Jyri Paretskoin luettu joulunovelli Mantelinperijä on julkaistu 21.12.2015 YouTubessa. Novellin nimi Mantelinperijä on nimimotiivi ja toimii juoninovellin keskeisenä teemana.

Tapahtumat saavat alkunsa pitkään haudutetun riisipuuron syömisestä. Tarinan käännekohta on, kun perintömantelin huomataan kadonneen. Kenen puurolautasella manteli oli? Novellin juoni kietoutuu perintömantelin ympärille. 

Riisipuuro nautittiin yhdessä. Kenen lautasella oli manteli? Martti oli laittanut Marin lautaselle mantelin, hän oli varma siitä. Toihan manteli saajalleen onnea, häitä naimattomalle ja poikalapsia lapsettomalle. Kallisarvoinen kuninkaallinen manteli oli kadonnut. Martti oli saanut sen isäukoltaan, joka sai sen omalta isältään, joka sai sen omalta isältään, joka sai sen omalta isältään, joka sai sen omalta isältään, joka oli ostanut sen merikapteenilta, joka sai sen muistoksi, kun kuljetti aatelista, joka sai sen riisipuurosta, jota oli syönyt itsensä Kaarle XIV kanssa ja oli siis 200 vuotta vanha. Mari on kauhuissaan vierailun saamasta käänteestä.

Martti hakee ulkoa laudan pätkän ja ruosteisia nauloja. Niillä pitää tutkia onko manteli ulosteessa. Kyllä se manteli sieltä ulos tulee, niin kestävä manteli ei suolistossa vahingoitu. Mari on pöyristynyt koko ajatuksesta. Toisaalta hän myös odottaa, että tilanne kääntyy nauruksi. Kaikki olisikin vain pilaa.

Novelli käsittelee perinteiden kunnioittamista huumorin keinoin. Seuraavana päivänä manteli tulee ulosteen mukana ehjänä, ilman vaurioita. Mari palautaa mantelin Martille. Perintömanteli on taas tallella. Novellin lopussa esitetään uusi tarina kerrottavaksi Mikon ja Marin lapsille. Tässä puurossa on perintömanteli joka on 200 vuotta vanha. Tämän mantelin teidän isänne sai omalta isältään, joka sai sen teidän äidiltänne, joka paskansi sen. Mari on kyllä sitä mieltä ettei sitä tarinaa koskaan kerrota kenellekään.

 

Lähteet:

Jyri Paretskoi 21.12.2021 https://www.youtube.com/watch?v=31q7jFD8_w4&feature=youtu.be&ab_channel=JyriParetskoi

Runo- ja novellianalyysi viitattu 15.2.2021 https://aidinkielenkotisiv.wixsite.com/mysite/runo-ja-novellianalyysi