Keltaisen puutalon emäntä jatkaa opiskeluja. Ahneuksissani olin kerännyt kursseja liikaa. En sitten oikein selvinnytkään niistä helpolla. Sain nyt kuitenkin GE2 ja YH2 arvioitavaksi ja jäljellä on matikan ja historian kurssit, Enpä nyt ota uusia, ennen kuin saan nämä arvioitavaksi. 

Nuorempana tuntui matikka huomattavasti helpommalta, tähän päivään verrattuna.  Unohduksissa on moni niin peruskoulussa opittu juttu, aivan kuin uutta asiaa opiskelisi. Kyllähän niitä onnistumisiakin on tullut. Tajusin diskriminantin 🙋. Jätin jo perustehtävät väliarvioitavaksi ja palasin kertaamaan kurssin aiheita. Niin paljon oli puutteita noissa tiedoissa. Katsotaan minkälaisen palautteen saan opettajalta."

                                                                    

l%25C3%25B6yt%25C3%25B6retkien%2Bmuistom
Löytöretkien muistomerkki Portugal, Lissabon kuva:Pixabay

Löytöretkien seurauksia

"Suurten löytöretkien aika alkoi 1400-luvulla jatkuen 1700-luvulle asti. Löytöretkeilijöitä ohjasi uuden etsiminen, mutta myös vahvasti kristinuskon vahvistamien sekä emämaan vallan ja vaurauden kasvattaminen. Löytöretket ja niitä seurannut Euroopan laajentuminen sai aikaan tapahtumasarjan, joka mullisti koko ihmiskunnan historian."

"Löytöretkien seurauksia pohdittaessa tulisi muistaa nimityksen olevan hyvin eurooppalainen kanta asiaan. Amerikan alkuperäiskansat kokivat katastrofin, jonka aiheuttivat maahantunkeutujat ja valloittajat. Paikallinen väestö orjuutettiin. Tunkeutujat toivat mukanaan tauteja, joihin paikallisväestöllä ei ollut immuniteettia. Amerikan alkuperäisväestön väkiluku romahti, kun eurooppalaisten tuomat rutto ja isorokko epidemiat harvensivat kansaa."

"Vaikuttivatko löytöretket läntisen Euroopan ja siitä kehittyneet pohjoisamerikkalaisten yhteiskuntien kehittymisen teknologian kärkimaiksi. Euroopan vaurastuminen ja taloudellinen kasvu mahdollistivat valtioiden nopean teollistumisen. Mahdollisuudet uudenlaisten tehtaiden syntyyn saatiin uusista raaka-aineista. Vaikka kolonialismi eli siirtomaavalta olikin alkuperäiskansojen riistoa ja orjuuttamista, se käynnisti eurooppalaisen teknologian kehityksen. Löytöretket aiheuttivat myös muita negatiivisia asioita, kuten orjakauppa, rasismi, kansojen tuhoaminen sekä valloitettujen alueiden luonnonvarojen riisto. Amerikan alkuperäisväestöjen järjestöt haluavat muistaa Kolumbuksen retkien olevan alku ihmiskunnan historian suurimmalle kansanmurhalle."