Keltaisessa puutalossa valmistaudutaan kevään juhlaan paistamalla munkkeja.
Tänä vuonna munkit paistuvat kookosrasvassa, perinteisesti, munkkitaikina tehdään kuitenkin sokerittomasti, makeutukseen käytetään erytritolia, "sokeritontasokeria". Simaa meinasin myös tehdä, mutta jotenkin nyt myöhästyin ja ostan kaupasta joko pommacia tai jotain valmissimaa.
Munkkitaikina
2dl maitoa
250g maitorahkaa
50g hiivaa
2dl sokeria / 2,5 dl erytritolia
1 rk vaniljasokeria
1 kanamuna
1 rkl kardemummaa
10 dl vehnäjauhja
1 dl voita sulatettuna
Lämmitä maito kiehuvaksi, anna hiukan jäähtyä ja lisää maitorahka ja hiiva.
Sekoita kunnolla ja lisää sokerit, kananmuna ja kardemumma
Lisää vehnäjauhot ja vaivaa tasaiseksi käsin. Vehnäjauhoja menee n. 10 dl , tunnet hyvin minkä verran tarvitset, kun vaivaat käsin. Lisää viimeiseksi sulatettu voi.
Anna taikinan kohota n. kaksinkertaiseksi.
Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja pyöritä pitkoksi.
Pilko n, 4 cm paloiksi ja pyörittele puliksi, ja rinkelita halutessasi, sormi vaan keskeltä läpi ja rinkeli on valmis.
Kohota hetki. Lämmitä rasva n, 170-180 asteiseksi ja paista munkit kypsiksi. muistelin että kun kelluvat ovat kypsiä :) ja niin nämä minunkin munkit olivat kypsiä. Arvelin tuon v'rin kanssa kypsyyttä myös. Tässä ohjeessa oli paista minuutti ja käännä. :)
sokeroin myös erytritolilla :)
Hauskaa Vappua!
Vappubrunssille valmistetaaan sitten Feta-pinaattipiirasta, mutta sehän onkin jo toinen juttu!
Kommentit