Keltaisessa puutalossa valmistaudutaan kevään juhlaan paistamalla munkkeja.

002.jpg

Tänä vuonna munkit paistuvat kookosrasvassa, perinteisesti, munkkitaikina tehdään kuitenkin sokerittomasti, makeutukseen käytetään erytritolia, "sokeritontasokeria". Simaa meinasin myös tehdä, mutta jotenkin nyt myöhästyin ja ostan kaupasta joko pommacia tai jotain valmissimaa.

Munkkitaikina

2dl maitoa

250g maitorahkaa

50g hiivaa

2dl sokeria / 2,5 dl erytritolia

1 rk vaniljasokeria

1 kanamuna

1 rkl kardemummaa

10 dl vehnäjauhja

1 dl voita sulatettuna

Lämmitä maito kiehuvaksi, anna hiukan jäähtyä ja lisää maitorahka ja hiiva.

Sekoita kunnolla ja lisää sokerit, kananmuna ja kardemumma 

Lisää vehnäjauhot ja vaivaa tasaiseksi käsin. Vehnäjauhoja menee n. 10 dl , tunnet hyvin minkä verran tarvitset, kun vaivaat käsin. Lisää viimeiseksi sulatettu voi.

Anna taikinan kohota n. kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja pyöritä pitkoksi.

Pilko n, 4 cm paloiksi ja pyörittele puliksi, ja rinkelita halutessasi, sormi vaan keskeltä läpi ja rinkeli on valmis. 

Kohota hetki. Lämmitä rasva n, 170-180 asteiseksi ja paista munkit kypsiksi. muistelin että kun kelluvat ovat kypsiä :) ja niin nämä minunkin munkit olivat kypsiä. Arvelin tuon v'rin kanssa kypsyyttä myös. Tässä ohjeessa oli paista minuutti ja käännä. :) 

007.jpg

sokeroin myös erytritolilla :)

001.jpg


005.jpg

Hauskaa Vappua! 

Vappubrunssille valmistetaaan sitten Feta-pinaattipiirasta, mutta sehän onkin jo toinen juttu!