Onpas ajalla ollut kiire. Keltaisessa puutalossa on elämä soljunut tasaiseen tahtiin eteenpäin. Keittökin on täyttynyt joskus ihanista tuoksuista, makeaa, marjaisaa, ja vanilijaa. Toisinaan uunista tulee ulos hiukan tummempaa leivonnaista. Eli kaikki on ollut ennallaan.

Opiskelukin on edennyt tasaiseen tahtiin ja loppusuoralla voin jo sanoa olevani. Kaikki ei ole onnistunut ja helppoakaan ei ole ollut. Nyt valmistadun jo matematiikan ja yhteiskuntaopin yo-kokeeseen. Aikamoista myllerrystähän tämä toisaalta on ollut.

Pakkaspäivänä juolahti mieleeni, ettei lihapiirakoita ole tullut paistettua aikoihin. Niinpä tuumasta toimeen ja ohjevihkoa selailemaan. 

20211014_183758.jpg

Minulla on tällainen ohje:

5 dl maitoa ( tai 2.5 dl maitoa ja 2.5 dl vettä)

1 rkl sokeria

tl suolaa

2 pussia kuivahiivaa, tai pala tuoretta hiivaa

n. 13 dl vehnäjauhoja

100 g sulatettua voita

Täyte:

500g naudan jauhelihaa

Jauheliha maustetta

1 sipuli

n. 4 dl kypsää puuroriisiä

suolaa, pippuria

Ohjeet:

Keitä riisi kypsäksi.

Tee taikina: jos käytät kuivahiivaa lämmitä maito 42 asteiseksi. Lisää joukkoon hiiva, suola ja sokeri.

Alusta jauhot taikinaan ja loppuvaiheessa lisää vielä voisula joukkoon. Jätä taikina kohoamaan.

Valmista täyte: ruskista jauheliha ja sipuli, mausta jauheliha seos ja lisää kypsä riisi. 

Itse aina maistan tätä täytettä. Sen pitää maistua suun mukaiselta. Lisää siis mausteita makusi mukaan!

Kun taikina on kohonnut, jaa se kolmeen osaan. Jaa sitten vielä osat kuuteen osaan, eli yhteensä 18 taikinapalloa.

Kauli taikinat pyöreiksi ja laita täytettä taikinalle. Kostuta reuna vedellä pullasudin kanssa. Käännä reuna kiinni ja painele haarukalla tai lusikalla sauma kiinni.

Paista lihapiirakoita uunin keskitasolla n. 20 min 225 lämpötilassa. Voitele kypsät lihapiirakat voisulalla.

Sitten vain ääntä kohti, jokainen omalla tyylillään ja mieleisillä täytteillään: sinappia, ketsuppia, kurkkusalaattia, kinkkua kananmunaa nakkia tai ihan mikä omia makunystyröitä miellyttää.