Ketaisessa puutalossa valmistuu vesikefiiriä.

Noin kuukausi sitten sain vesikefiirin siemeniä postissa ja tietysti ohjeen mukana.

Perusohje vesikefiirille

15 ml luomusokeria, kefiiri pitää käsittelemättömistä sokereista, joiss on jäljellä mineraaleja

2,5 dl huoneen lämpöistä vettä (klooriton

15 ml kefiirin siementä (ei liity mitenkään viljoihin)

Luomu kuivahedelmää (rusina,taateli,aprikoosi, viikuna) Luomua koska kefiiri on elävä oranismi ja kuoleesäilöntäaineisiin.

1litraan noin 3 aprikoosia tai kourallinen rusinoita.

KUIVAT~1.jpg

kuva lainattu http://kg-lehti.fi/jutut/varo-kuivattujen-hedelmien-piilosokereita/

 

1. Liuota sokeri veteen lasipurkissa ( älä käytä muovista tai metallista välineitä/astiaa)

 Kefiiri kasvaa paremmin raakasokerilla kuin tavallisella valkoisella sokerilla. Itse olen käyttänyt puolet luomu ruokosokeria ja puolet luomu kookossokeria.

2. Lisää kefiirin siemenet huoneen lämpöiseen veteen. Kefiiri kuolee kuumaan veteen. suojele kefiirin siementä myös pesuaineilta ja säilöntäaineilta, huutele astiat siis hyvin.

3. Suojaa lasipurkinkansi talouspaperilla ja kumilenksulla.

4. Anna kefiirin fermentoitua n. 24-48 tuntia huoneenlämmössä valolta suojattuna. Pinnalle voi tulla pieniä kuplia ja vaahtoa varsinkin jos käytät kuivattuja hedelmiä.

5. 1. fermention jälkeen ota pinnalle nousseet hedelmät pois astiasta. Siivilöi muovisiivilällä kefiirin siemenet. Toista siemenien kanssa kohdasta 1.

6. Fermentoituneen juoman voit pullottaa lasipulloon ja laittaa kylmään janauttia sellaisenaan. Itse teen aina 2. fermentoinnin.

7-. Pullotan Kefiirjuoman patenttikorkkisiin pulloihin. Lisään esim sitruunan mehua ja pari rusinaa. Laitan fermentoitumaan 24 tunniksi kaappiin. Näin vesikefiiriin tulee kuplia ja on mukavan tutntuista juoda .)

Makuvaithtoehtoja on rajattomasti, omenamehua, appelsiinimehua, raparperinvarsia, kuusenkerkkiä , mustaherukan lehtiä ja itse juuri kokeilin mintun lehtiä.

Marjoja ja mehuja ei suositella laitettavaksi yhtä aikaa kefiirin siementen kanssa, kefiiri saattaa lopulta kuolla.

Eli vasta 1,. fermntaatiossa valmistuneeseen juomaan lisätään marjoja yms. ja annetaan fermentoitua uudelleen 24 tuntia.

Jos kefiirin siemenistä on ylituotantoa tai haluat pitää taukoa valmistamisessa, voi kefiirin siemenen laittaa lepäämään jääkaappiin. Tee sille normaali vesi-sokeri seos ja lasipurkissa kannella suojattuna jääkaappiin. Kefiiri pärjää näin viikon jopa kaksi - kun otat sen uudelleen käyttöön voi se ensi alkuun hiukan hitailla.

 

Tässä muutaman blogin ohje linkkeineen:)

 

Perusohje kefiirisimalle

1 dl kefiirinsiementä (ei haittaa vaikka on enemmän-valmistuu ärhäkämmin)
1 l vettä
1/2 dl tummaa (esim. intiaani)sokeria
2 rkl luomurusinoita tai 3 luomuaprikoosia (suosin aprikoosia, ne on helpompi noukkia pois lopputuloksesta)
2 viipaletta luomusitruunaa

Kaikki ainekset laitetaan lasikannuun ja peitetään kevyesti. Nyt banaanikärpästen riehuessa valtoimina parvina olen päätynyt peittämään kannun foliolla. Seoksen annetaan olla huoneenlämmössä 1-2 vrk, jonka jälkeen siitä noukitaan sitruunat ja kuivahedelmät pois ja siivilöidään kefiirirakeet talteen.
Juoma on tässä vaiheessa jo juotavaa, mutta itse tykkään poreilevasta juomasta ja jatko menee näin: Pullotan siivilöidyn simajuoman ja lisään teelusikallisen sokeria. Korkki tiukasti kiinni ja jatkokehittymään ja poreita keräämään vielä 1-2 vrk. Sitten jääkaappiin jäähtymään. Sihahtaa mukavasti avatessa ja maistuu meille Vekaraa myöten.
http://veikeaverso.blogspot.fi/2014/09/vesikefiiri-innostus.html

 

Vesikefiiri Ginger ale

2 l vettä
1 dl vesikefiirin siementä
½ dl ruokosokeria
½ dl taloussokeria
15 cm tuoretta inkivääriä
 
Puhdista huolellisesti lasipurkki ja lisää siihen sokeri ja kefiirinsiemenet. Lisää huoneenlämpöistä vettä, aseta purkin suulle harso tai kansi löysästi ja aseta lasipurkki lämpimään ja pimeää tekeytymään vuorokaudeksi. Maista kefiiriä seuraavana päivänä ja jos se on mielestäsi liian makeaa anna sen käydä vuorokausi lisää. Siivilöi tekeytyneestä kefiiristä siemenet ja käytä ne uudelleen. Kuori tuore inkivääri ja raasta se hienosti. Lisää inkivääri kolmeen huolellisesti puhdistettuun lasipulloon ja kaada kefiiri päälle. Sulje pullot tiiviisti korkeilla ja anna niiden tekeytyä taas vuorokausi lämpimässä ja pimeässä. Voit antaa kefiirin käydä pidempään sitten kun olet todennut oman mieltymyksesi sen makeuden ja maustumisen suhteen. Siirrä tämän jälkeen ginger ale jääkaappiin jäähtymään jonka jälkeen se on valmista nautittavaksi. Inkiväärillä maustettu vesikefiiri säilyy jääkaapissa säilytettynä kaksi viikkoa.